Type kousen

Er zijn twee type therapeutisch elastische kousen, de rondbreikousen en de vlakbreikousen. Welk type kous voor u geschikt is bepaalt de therapeut aan de hand van verschillende factoren.

Rondbrei

Rondbreikousen zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze geen naad hebben. Dit zijn over het algemeen wat acceptabelere kousen die veelal worden ingezet bij klachten zoals veneuze insufficiëntie en varices. Deze kousen zijn echter niet voor iedereen geschikt. Uw therapeut zal aan de hand van uw indicatie en klachten beoordelen of een rondbreikous voor u geschikt is.

Rondbrei
Vlakbrei

Vlakbrei

Vlakbreikousen hebben een naad aan de achterzijde. Dit komt omdat de kous als een platte lap wordt gebreid waarvan de uiteinden aan elkaar worden genaaid.

Het weefsel van vlakbreikousen is dikker en over het algemeen wat stijver dan het weefsel van rondbreikousen. Vlakbreikousen hebben over het algemeen een meer medische uitstraling. Deze worden dan ook met name ingezet bij een wat ernstigere problematiek, zoals bij een fors veneus oedeem, een ulcus cruris en lymfoedeem.