Drukklasse

De drukklasse van een kous geeft aan hoeveel druk de kous uitoefent op het been of arm. De indeling van deze drukklasse kan per land verschillen. In de meeste landen, waaronder Nederland, kennen we de drukklassen 1 tot en met 4, waarbij er van therapeutisch elastische kousen wordt gesproken vanaf drukklasse 2.

De laatste jaren is er een steeds grotere opkomst van de reis- en sportkousen. Dit zijn kousen die meestal een klasse 1 hebben.

Klasse indeling TEK

Sportkousen

Sportkousen verbeteren de bloedsomloop waardoor de spieren op een efficiënte manier zuurstof kunnen opnemen. De spieren zijn hierdoor beter doorbloed wat blessures kan voorkomen en de spieren herstellen sneller. Door deze eigenschap worden sportkousen vaak gedragen om de sportprestaties te ondersteunen of vergroten. Sportkousen kunnen ook worden ingezet om het herstel na een inspanning te versnellen.

Sportkousen

Reiskousen

Reiskousen worden vaak gedragen wanneer mensen lang zitten, bijvoorbeeld tijdens een lange autoreis of vliegvakantie. Reiskousen ontlasten de aderen en verminderen vocht wat zich ophoopt. Hiermee kunnen klachten en ernstigere aandoeningen (zoals trombose) worden voorkomen.