Drukklasse

De mate van compressie die een therapeutisch elastische kous uitoefent op het lichaam wordt de drukklasse genoemd. Niet alle landen erkennen dezelfde definities van drukklassen. In de meeste landen, waaronder Nederland, kennen we de drukklassen 1 tot en met 4, waarbij er van medische compressiekousen wordt gesproken vanaf drukklasse 2.

De laatste jaren is er een steeds grotere opkomst van de reis- en sportkousen. Dit zijn kousen die meestal een klasse 1 compressie geven.

Klasse indeling TEK

Sportkousen

Sportkousen verbeteren de bloedcirculatie waardoor de spieren op een efficiënte manier zuurstof kunnen opnemen en daardoor sneller herstellen. Door deze eigenschap worden sportkousen vaak gedragen om de sportprestaties te ondersteunen en/of vergroten. Óf ze worden ingezet om het herstel na een inspanning te versnellen.

Sportkousen

Reiskousen

Reiskousen worden vaak gedragen wanneer mensen langdurig zitten tijdens bijvoorbeeld een kantoorfunctie, gedurende een lange autoreis of vliegvakantie. Ze ontlasten de aderen en verminderen vocht wat zich ophoopt, waardoor bijvoorbeeld trombose kan worden voorkomen.